Hete bliksem met honing-mosterd speklapjes

Hete bliksem met honing-mosterd speklapjesHoning-mosterd speklapjes

  • 400 gram speklappen
  • 2 eetlepels honing
  • 3 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel tijm
  • olie

Hete bliksem

  • 1,5 kilo aardappelen, geschild
  • 3 zure appelen, in blokjes (ongeveer 500 gram)
  • 2 zoete appelen, in blokjes (ongeveer 250 gram)
  • 2 uien, gesnipperd
  • boter
  • paneermeel

Meng de honing met de mosterd en roer er wat tijm doorheen.
Laat de speklapjes hierin minimaal 15 minuten marineren.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Vet een ovenschaal of braadslee in met wat olie.

Leg de gemarineerde speklapjes in de ovenschaal en verdeel de overgebleven marinade eroverheen.
Bak de speklapjes in ongeveer 45 minuten gaar. Regelmatig keren.

Maak ondertussen de hete bliksem.

Breng de aardappelen in een ruime pan aan de kook.

Als de aardappelen ongeveer 15 minuten hebben gekookt, leg je de uien en appelblokjes erbovenop.
Laat alles nog 10 minuten koken.

Giet het af, maar vang wat van het kookvocht op.
Maak er een smeuïge stamppot van: roer er een klontje boter doorheen en voeg nog een scheutje van het kookvocht toe.

Schep de hete bliksem in een ingevette ovenschaal en strooi er wat paneermeel over. Verdeel hier en daar nog wat vlokjes boter over de puree. Zet ongeveer 20 minuten in de oven, zodat de hete bliksem een goudbruin knapperig korstje krijgt.

Wiki-weetje: het wordt hete bliksem genoemd, omdat je gemakkelijk je mond verbrand! Dus eet voorzichtig 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s